Inloggen

Sinds 10 mei 2019 is ons klantportaal niet meer in gebruik vanwege de overgang naar een nieuw automatiseringssysteem. Helaas heeft het ontwikkelen van het nieuwe klantportaal een forse vertraging opgelopen. We verwachten dat het klantportaal begin 2021 klaar is voor gebruik. Excuses voor het ongemak.

Start moestuin bij Sorghvliet in Andijk

‘’Wat beurt hier allegaar?’’ vroeg een belangstellende bewoonster van het oude Sorghvliet nieuwsgierig. “Ik mot efkes koike wat hier allemaal beurt, oindelijk wat reuring om ’t huis.” Dat laatste is nu nét de bedoeling, want het bleef lang stil op ‘Een Lief plekje grond’ in Andijk. De plannen voor het gebied rondom het oude verzorgingshuis, waarbij Het Grootslag ook betrokken is, stagneerden. Daarom werd het initiatief om daar alvast met een moestuin te starten enthousiast omarmd. Op 10 april werd de schop in de grond gezet. Het doel: de omwonenden te laten genieten van verse groenten en wilde bloemen, maar vooral om elkaar daar te ontmoeten.

Moestuin onderdeel ontwerp 'Een lief plekje grond'
Het is alweer 5 jaar geleden dat het ontwerpfestival ‘Een lief plekje grond’ plaatsvond om samen met de inwoners van Andijk een plan te maken hoe het gebied rondom Sorghvliet in te delen. Een belangrijke wens daarbij was de aanleg van een moes- en ontmoetingstuin. Doordat de plannen stagneerden door allerlei procedures en de uitstel van de sloop van het oude verzorgingshuis, raakte de tuin uit beeld. ‘Waarom nog langer wachten?’ vond opbouwwerkster Sylvette Ernsting van de gemeente Medemblik. Er lag immers een groenstrook voor de ingang van het oude Sorghvliet, die al aangepakt kon worden. Zij voegde de daad bij het woord en plaatste een oproep voor Andijkers om mee te helpen met de aanleg van een moestuin.

Enthousiaste vrijwilligers
Dorpsgenoot Edith Hartog meldde zich al snel enthousiast. Ook bewoners van de Leviaan-locatie Piet Kistemakerstraat gaven aan mee te willen helpen. Dat gold ook voor leerlingen van het Clusius College uit Grootebroek, die dit project benutten voor hun maatschappelijke stage. Daarnaast boden buurtbewoners spontaan gratis zaden en jonge plantjes aan. En met de toezegging van vrijwilliger/projectleider Joost Botman om mee te helpen met de start, werd 10 april geprikt om de eerste schop in de grond te steken.

Handen uit de mouwen
Ondanks de ijskoude wind kwam deze zaterdagmiddag een aantal dappere enthousiastelingen bijeen om spontaan de handen uit de mouwen te steken. De aanhangwagen met gedroogde paardenmest stond klaar om de aarde een oppepper te geven voor de jonge plantjes en zaden die de grond ingingen. Edith en Joost namen het initiatief, maar al gauw ontpopten de twee Clusius-leerlingen zich als tuinexperts. Met hun hulp en advies werden de stukjes grond tussen de oprijbanen van het oude Sorghvliet secuur ingedeeld. De participatiebegeleidster van Leviaan en de Clusius-docente  lieten zich ook niet onbetuigd en hielpen ook een handje mee, waardoor de klus snel gepiept was.

Zin in aardbeien
De bedoeling is dat de moestuin in kleine stapjes uitgebreid wordt. Er moet plek komen voor groenten, bloemen, kruiden en fruit. “As jullie hulp wille hebbe met eerdbaie plukken, dan kom ik helpe hoor!” beloofde de krasse Sorghvliet-bewoonster het gezelschap. “Jullie benne echte tuinderskindere, dat hew ik allang zien.” Die constatering belooft wat. Deze zomer kunnen de omwonenden genieten van een bloeiende tuin in hartje Andijk.

Meedoen?
Voor de moestuin zijn nog vrijwilligers nodig. Ook jonge plantjes, groente en zaden zijn van harte welkom. Meer weten? Meld u dan aan bij de groepsapp 'Een lief plekje grond' via 06 536 752 35.

Vrijwilligers bij de aanleg van de moestuin