Inloggen

Bent u huurder bij Het Grootslag? Dan kunt u hier inloggen op ons huurdersportaal.

Bent u woningzoekende en wilt u inloggen? Dan verwijzen wij u naar www.woonmatchwestfriesland.nl.

Mijn Grootslag

Onthulling bouwbord Raadhuisplein

Met een ferme ruk aan de touwen onthulden wethouder Vincent Reus, Fons Deen van DEEN Vastgoed en Hans Kröger van woningstichting Het Grootslag op 1 juni het bouwbord aan het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Met deze handeling start de bouw van een prestigieus gebouw, dat onderdak biedt aan vier winkels (DEEN) en 20 huurappartementen (Het Grootslag).

Nu nog ontrolt zich een maagdelijk groen tapijt langs het Raadhuisplein. Grote hekken verraden dat hier binnenkort wat gaat gebeuren. Een groot bouwbord, dat schuilgaat achter een doek van aannemer Wit Wognum, laat de impressie zien van het toekomstige gebouw. Soepel laten de drie heren het doek vallen, de voorstelling kan beginnen: komende maanden staan in teken van de bouwactiviteiten, die het centrum definitief een ander aanzicht geven.

Over de architectuur van het pand is goed nagedacht; het past bij de nabij gelegen gebouwen. “Je zal straks zien, dat ze familie van elkaar zijn”, legt architect Arné Peeters van TPAHG architecten uit. ”Mensen die het plein bezoeken, moeten zich comfortabel voelen. Dit bereik je door te werken met verticale kolommen in de gevels, de zogenaamde penanten, die terug te zien zijn in de gevels van het gemeentehuis en het winkelcentrum. Dat maakt dat het gebouw een ‘menselijke maat’ krijgt. Door de gevel in gelijke vlakken te verdelen – een vast ritme – ontstaat geborgenheid. Dat moet het komende ‘stadshart’ als het ware een huiselijk gevoel geven.”

Een lesje architectuur vertelt dat het nieuwe pand bestaat uit een plint (de winkels), een romp en een kop (beide bestaan uit appartementen). Die lagen onderscheiden zich van elkaar, ze hebben ieder een afzonderlijke functie. Winkels moeten uitnodigen om te bezoeken, appartementen om te wonen. Alle gevels bieden een aantrekkelijk aanzicht, aan de voor- en oostkant speelse balkons en aan de westkant een glazen balustrade, waar toekomstige bewoners van de late middagzon kunnen genieten. Het gebruik van gemêleerde bakstenen zorgt voor een speels effect. De terugspringende gevels op de bovenste verdieping vormen het ‘dak’ van het gebouw.

Ramon Kurpershoek, voorzitter van winkeliersvereniging Reigerspassage, is blij met de vernieuwing van het plein. “Je ziet dat er veel winkelpanden leeg staan. Dat is zorgelijk, de detailhandel heeft het niet gemakkelijk. Juist om het dorp levendig en aantrekkelijk te houden zijn winkels zo belangrijk. Wij zijn daarom trots dat alle ruimtes in het huidige winkelcentrum verhuurd zijn. Dat willen we graag zo houden. De komst van nieuwe winkels maakt ons centrum nog aantrekkelijker voor het winkelend publiek.” U leest het: met de komst van dit gebouw krijgt Hoogkarspel een dynamisch centrum, waar het goed wonen is.

 

Op 10 juni is wethouder Vincent Reus onverwachts overleden. Vincent was nauw betrokken bij de inrichting van het nieuwe centrum in Hoogkarspel. Ons medeleven gaat uit naar familie, vrienden en collega’s.